Platinum sau cum să amânăm îmbătrânireaContinuăm şi în această săptămână prezentarea beneficiilor plantelor tămăduitoare din lumea largă, valorificate în suplimente nutriţionale naturale obţinute pe baza celor mai avansate biotehnologii.

Deşi este esenţial vieţii, oxigenul poate fi dăunător pentru organism atunci când formează radicali liberi. Aceştia sunt molecule hiperreactive sau fragmente de molecule care generează o serie de reacţii nocive pentru organism. Radicalii liberi produc o mulţime de prejudicii, atacând membranele celulelor şi chiar ARN-ul şi ADN-ul (informaţia genetică), care regenerează aceste celule. Din momentul în care sunt produşi, radicalii liberi se multiplică prin reacţie în lanţ şi pot fi anihilaţi doar de antioxidanţii nutriţionali şi de enzime. Radicalii liberi apar ca o consecinţă a tulburărilor de metabolism, a unei diete nesănătoase, a poluării mediului, precum şi din cauza fumatului, a stressului, a intoxicaţiilor cu substanţe chimice şi medicamente etc. Ei atacă toate celulele, accelerează îmbătrânirea şi dezvoltarea tuturor bolilor degenerative.

Antioxidanţii cei mai cunoscuţi sunt vitaminele A, C, E şi glutation, dar cei mai puternici sunt proantocianidele. Aceşti antioxidanţi se găsesc concentraţi în fibre, fructe şi vegetale, dar sunt distruşi în mare parte prin procesul de preparare a alimentelor (gătire). Antioxidanţii sunt compuşi care reacţionează cu oxigenul şi astfel protejează compuşii vecini de daunele produse de reacţia cu acesta. Antioxidanţii sunt, probabil, cei mai importanţi suplimenţi nutritivi descoperiţi vreodată. Una dintre cele mai valoroase calităţi ale lor este capacitatea de a conserva şi proteja colagenul şi producerea lui. Colagenul este un constituent important al vaselor de sânge, al pielii, al ţesutului conjunctiv, incluzând ligamente, tendoane şi altele. Astfel, ei devin cei mai valoroşi suplimenţi nutritivi împotriva procesului de îmbătrânire prematură.

Proantocianidele au fost descoperite şi studiate de rof. dr. Jacques Masquelier, de la Universitatea Bordeaux, Franţa, prin cercetările ştiinţifice întreprinse începând cu anul 1947. Beneficiile proantocianidelor sunt demonstrate prin multe studii şi ani de experienţe clinice şi includ următoarele: îmbunătăţesc elasticitatea pielii; tonifică pereţii vaselor de sânge; îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi cresc vitalitatea celulelor; reduc fragilitatea capilară şi gresc rezistenţa lor; reduc riscul flebitei, reduc venele varicoase, edemele membrelor inferioare şi retinopatia diabetică; cresc acuitatea vizuală; ajută la îmbunătăţirea memoriei; reduc efectele stressului; măresc flexibilitatea articulară şi reduc inflamaţiile din artrite.

Cantitatea cea mai mare de proantocianide se găseşte în seminţele de strugure şi în scoarţa de pin. Pentru extragerea lor s-au optimizat tehnici care nu folosesc căldura sau substanţe chimice, ci doar apa. Deci produsul obţinut, Platinum, este sută la sută natural.

Bolile cardiovasculare au omorât mai mulţi oameni decât au făcut-o războaiele. Una dintre cele mai puternice arme pe care le avem pentru prevenirea bolilor de inimă sunt antioxidanţii. Ei opresc formarea cheagurilor de sânge din interiorul vaselor de sânge, îmbunătăţesc presiunea sangvină, scad nivelul grăsimilor din organism şi au efecte favorabile în reglarea nivelului colesterolului din sânge. Produsele naturale care conţin proantocianide se administrează pe stomacul gol, sunt lipsite de toxicitate şi nu au contraindicaţii.

Dr. Silvia Moldovan
Medic specialist de laborator